8slider

Ruimte inrichten

Als je een nieuwe ruimte aan het inrichten bent, is je eerste aandacht meestal niet bij het Artwork maar de kleur verf en het soort meubels. Toch zijn de details in je huis juist de dingen die je huis tot jouw huis maken.

1. Kies een thema of kleurenschema

 • Thema: Kies schilderijen die een gemeenschappelijk thema of onderwerp hebben. Dit kan variëren van abstracte kunst tot landschappen, portretten of stillevens.
 • Kleurenschema: Gebruik schilderijen die complementaire kleuren hebben die passen bij je interieur. Dit helpt om een samenhangend en harmonieus uiterlijk te creëren.

2. Speel met verschillende formaten en stijlen

 • Mix en match: Combineer verschillende formaten en stijlen van schilderijen om een dynamische en interessante galerijwand te creëren. Dit kan een mix zijn van moderne en klassieke kunstwerken.
 • Focuspunt: Gebruik een groot schilderij als focuspunt en vul de ruimte daaromheen met kleinere werken.

3. Plaatsing en ophanging

 • Ooghoogte: Hang schilderijen op ooghoogte voor de beste zichtbaarheid. Een algemene richtlijn is om het midden van het schilderij op ongeveer 145-150 cm van de grond te plaatsen.
 • Groeperen: Groepeer schilderijen in evenwichtige composities. Symmetrie kan een georganiseerde uitstraling geven, terwijl asymmetrische groeperingen een speels en creatief effect kunnen hebben.
 • Grid layout: Voor een strakke en moderne uitstraling kun je schilderijen in een rasterpatroon ophangen.

4. Verlichting

 • Spotlights: Gebruik spotlights of gerichte verlichting om je schilderijen te accentueren. Dit kan de kleuren en details van het kunstwerk naar voren brengen.
 • Natuurlijke verlichting: Plaats schilderijen op plekken waar ze goed worden verlicht door natuurlijk licht, maar vermijd direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.

5. Incorporeren in de ruimte

 • Boven meubels: Hang schilderijen boven meubels zoals banken, bedden, of dressoirs. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen het meubel en het schilderij.
 • Lege muren: Vul lege muren op gangen, trappenhuizen of entreegebieden met schilderijen om deze vaak vergeten ruimtes op te fleuren.

6. Roteren en vernieuwen

 • Seizoensgebonden: Verander de schilderijen op basis van seizoenen of gelegenheden. Dit houdt je interieur fris en interessant.
 • Nieuwe aanwinsten: Voeg regelmatig nieuwe schilderijen toe of wissel bestaande kunstwerken om een dynamische en evoluerende kunstcollectie te behouden.

7. Persoonlijke touch

 • Familiefoto's en persoonlijke kunst: Combineer professionele schilderijen met persoonlijke kunstwerken of familiefoto's voor een intieme en unieke touch.
 • Eigen creaties: Overweeg om je eigen kunstwerken op te hangen. Dit geeft je interieur een persoonlijke en originele flair.

8. Verschillende stijlen:

Door kunst te mixen, kun je je interieurstijl verbeteren. Het maakt niet uit of het een abstract of een figuratief schilderij is; kunst zorgt voor persoonlijkheid en… het hoeft niet duur te zijn. Denk na voor je een kunstwerk ophangt, omdat sommige stukken het verdienen om alleen te zijn. Andere kunstwerken komen juist het meeste tot hun recht als ze in een groep hangen. Wanneer kunstwerken goed worden gekozen, veranderen ze elke ruimte en vormen samen met meubels en kussens een complete look.  Als j weinig ruimte hebt, hang dan een kunstwerk aan de muur. Wij hebben hier… zelfs kunst in een hoofdeinde van een bed verwerkt. Het neemt geen plaats in, maar geeft een extra dimensie aan de kamer. Volg je eigen stijl. De ontwerpster Kate heeft het in zich om huizen in te richten die aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan potentiële bewoners. Zij geeft de volgende tips om kunst te gebruiken in je interieurontwerp:

1. Koop kunst die jij leuk vindt. Bedenk waar je het op wil hangen en pas daarvoor de verf op de muur aan of verander de (kleur van) je meubels.

2. Schilderijen groeperen versterken vaak de verhoudingen van een muur.

3. Laat wat ruimte tussen de afbeeldingen; de hele muur hoeft niet met kunstwerken bedekt te zijn. Door lege plekken te accentueren, komen wellicht andere elementen meer tot hun recht.

Door deze tips te volgen, kun je schilderijen effectief en stijlvol integreren in je interieur, waardoor je een visueel aantrekkelijke en persoonlijke ruimte creëert.