3slider

Hoe kies je de juiste maat voor je schilderij

Op een bepaald moment ken je je stijlen  weet je je budget, een mooi startpunt voor je huisdecoratie. Vergeet echter niet om rekening te houden met de grootte en vorm van het kunstwerk van je keuze.  Een kunstwerk met de juiste afmetingen voegt iets persoonlijk toe aan je ruimte, maar ditzelfde kunstwerk in een verkeerde maat, zorgt voor disharmonie en onrust. Hieronder vind je 4 tips om te zorgen dat de maat en vorm van het gekozen werk past bij jouw specifieke ruimte:

1. De grootte:

Probeer qua grootte ongeveer tweedede tot driekwart van de beschikbare muurruimte te vullen. Als je een brandpunt boven en meubelstuk wil hangen, volg dan dezelfde verhoudingen en zoek een werk dat tweedede tot driekwart kleiner is dan het gekozen meubelstuk. Kies bij twijfel voor iets grotere afmetingen. Een te klein werk zal in het niet vallen aan een grote, lege muur.

2. Oriëntatie:

Houd bij de oriëntatie rekening met de vorm van de beschikbare muur. Varieer in liggend of staand ophangen van het werk aan de hand van de beschikbare ruimte.

3. Plaatsing:

In galerieruimtes worden tweedimensionale werken meestal zo opgehangen dat het midden van het stuk op ooghoogte valt. ( 140-150 cm vanaf de vloer) Deze norm is handig voor het ophangen van werken aan blinde muren. Als je een werk wilt ophangen boven een meubelstuk, hang dit dan 10-3- cm boven de bovenkant hiervan.

4. Salonmuur:

Het kan zo zijn dat je budget niet toereikend is voor dat grote stuk waar je verliefd op bent geworden of dat je juist verschillende kleinere stukken hebt gevonden van je keuze. Geen nood: Vul de beschikbare wandruimte door meerdere werken te groeperen. Dit kan zowel met werken van dezelfde grootte, maar zeker ook met werken van verschillende grootte. Denk hierbij aan de salons uit het 19-eeuwse Frankrijk waar de  grote kunstwerken twee tot drie duim uit elkaar hingen en de kleinere anderhalf tot twee inches.